| "Op weg naar nieuwe democratie....." | Deelnemer

Nieuwe politieke beweging Code Oranje wil tegenstellingen overwinnen

Leestijd: 2 minuten -

DEN HAAG – Meer zeggenschap voor de burger om de tegenstellingen in de samenleving te overwinnen. Dat is in het kort het streven van de nieuwe beweging (die geen partij mag heten) Code Oranje, die woensdag in Dudok in Den Haag wordt gepresenteerd. De partij wil dit bereiken via referenda en door burgers daadwerkelijk invloed te geven op hoe geld wordt besteed en beslissingen worden genomen in politiek Den Haag.

De beweging bestaat uit veel burgemeesters, wethouders en raadsleden van allerhande politieke achtergrond. Volgens Code Oranje kunnen burgers op lokaal niveau al wel hun stem laten horen. De beweging wil dit nu ook doorzetten op provinciaal en nationaal niveau. Code Oranje doet in elk geval mee aan de komende Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart 2019 in Noord- en Zuid-Holland en Gelderland.

‘Den Haag loopt zo achter’, zegt Bert Blase, waarnemend burgemeester van Heerhugowaard en drijvende kracht achter Code Oranje. Blase is nu nog PvdA-lid, maar zal die partij verlaten. De beweging steunt verder op (oude) bekenden als CDA’er Herman Wijffels en de partijloze Maastrichtse burgemeester Annemarie Penn.

‘Dit is een golf die door de samenleving trekt’

‘Het tijdperk van de politieke partijen is afgelopen. De burger kan voortaan zelf bepalen’, aldus Blase. ‘We willen weg van het gesteggel en op weg naar oplossingen. Alle Nederlanders moeten het gevoel krijgen invloed te hebben op wat er in Nederland en de provincies gebeurt. We willen de democratie verfrissen, verrijken en verbeteren. Dit is een golf die door de samenleving trekt. Een onomkeerbare beweging.’ Tekst loopt door onder de tweet.

Meer zeggenschap voor de burgers past in de ‘tijdgeest’, vindt Blase. Hij denkt zo ook populistische partijen de wind uit de zeilen te nemen. Die trekken nu veel proteststemmen van mensen die de politiek hun teleurstelling willen laten voelen, maar niet per se de standpunten van deze partijen delen, meent Blase.

Verenigen

Code Oranje wil de bevolking ‘verenigen vanuit het midden’, en ziet zich dan ook als ‘middenpartij’. De beweging wil de burger heel veel invloed geven. Op de begroting, op de agenda, op belangrijke onderwerpen die spelen. Dat moet omdat de democratie in ‘zwaar weer’ zou verkeren. Blase noemt als voorbeeld de afschaffing van het referendum en de uitbreiding van luchthaven Lelystad, waar veel weerstand tegen is. Ook de kabinetsformatie moet openbaar worden. Het is ‘cruciaal’ dat mensen zien hoe daar verschillen worden overbrugd.

Code Oranje gaat om een beweging, dus geen partij. Wel komen er kieslijsten voor de verkiezingen waaraan Code Oranje wil meedoen. Maar vervolgens is er dan geen fractiediscipline. De mensen die worden gekozen, hoeven dus niet een van boven opgelegde partijlijn te volgen.